Lhasa Apso Club Nederland de eerste Lhasa Apso Club in Nederland erkend door de Raad van Beheer,

Start

Nieuws

Bestuur & contact
Ereleden
Lidmaatschap
Pupinformatie
Clubinformatie
Evenementen

Kalender

Fokkers
 Fokreglement
Gezondheid
Foto's 

Leden foto pagina

  Foto Archief

Lhasa Apso ras
Rasstandaard
Keurmeesters
Pups beschikbaar
Links & Sponsors
Disclaimer
English engelse lhasa tekst
 

 

Lhasa Apso, rasvereniging, club,  Nederland

Lhasa Apso opvoeding,

  • OPVOEDEN VAN JE PUP/HOND
    Het opvoeden van een pup kan niet vroeg genoeg beginnen. Een goede fokker legt de basis en als de pup bij zijn nieuwe eigenaar komt, neemt deze de opvoeding over. Een goede opvoeding is belangrijk, want je hond moet zich in onze dichtbevolkte samenleving goed staande kunnen houden. Heb je geen ervaring met het opvoeden van een pup, vraag dan je fokker of rasvereniging om meer informatie. Je kunt ook terecht bij een bij de Raad van Beheer aangesloten regionale hondenschool of kynologenclub. Natuurlijk vind je ook veel informatie in boeken maar we adviseren altijd om een cursus te volgen bij een goede hondenschool en deskundige kynologisch instructeur. Belangrijk is dat je direct consequent en duidelijk bent. Dus ‘ja’ is ‘ja’ en ‘nee’ is ‘nee’. Aangeleerd gedrag is namelijk moeilijk af te leren.


    socialisatie
    De basis voor een goede opvoeding is socialisatie, het aanleren van sociale vaardigheden. Je hond moet dit al op jonge leeftijd leren. Tot zo’n zeven weken moet een pups bij zijn moeder en nestgenoten blijven. In deze tijd leert je pup voornamelijk hoe hij zich als hond moet gedragen. Daarna kan hij naar zijn nieuwe gezin en leert hij ook hoe hij zich moet gedragen tussen volwassenen, kinderen en andere huisdieren.
    Stel je pup tijdens deze periode bloot aan gewone dagelijkse gebeurtenissen zoals autorijden, stofzuigen of een bezoekje aan de lagere school, de markt of het winkelcentrum. Doe dit wel met beleid: teveel of verkeerde prikkels of een traumatische ervaring in deze periode kan de rest van zijn hondenleven blijvend beïnvloeden.

    De totale socialisatieperiode duurt tot je hond ongeveer vier maanden oud is. Alle tijd en aandacht die je in deze periode aan hem besteedt, verdien je daarna dubbel en dwars terug. Gemiste kansen tijdens deze periode kun je later niet meer inhalen.

    straffen, negeren en belonen
    Bij het opvoeden van je hond is het belangrijk dat je goed gedrag beloont en je ongewenst gedrag negeert of ombuigt. Geef je hond geen fysieke straf bij ongewenst gedrag. Het is belangrijk dat je consequent bent in het negeren of ombuigen; anders wordt de hond onzeker. Geef je een commando, zorg er dan voor dat de hond deze altijd opvolgt. Zo bevestig je je autoriteit als baas.

    leren alleen te zijn
    Hoe lief je hond ook is, je hond moet leren dat er niet altijd iemand thuis is om op hem te passen. Begin daarmee zo vroeg mogelijk. Laat een pup de eerste weken rustig aan zijn nieuwe thuis wennen. Start daarna met een korte periode waarin je de pup alleen laat, bijvoorbeeld een minuut. Bouw de tijd dan langzaam op. Gaat het mis, verkort de tijd dat je hond alleen is dan weer. Sommige pups vinden het moeilijk om alleen te zijn; probeer het alleen zijn dan ook niet te overhaasten. Als je je hond nu goed aanleert om alleen te zijn, heb je daar later veel plezier van.

    vermijd hinderlijk blaffen en janken
    Ook als je hond geleerd heeft om elke dag een bepaalde periode allen te zijn, kan hij dingen gaan vernielen of hinderlijk blaffen en janken. Het kan komen door verveling, maar ook andere oorzaken hebben. Zorg in ieder geval voor voldoende afleiding. Geef je hond speelgoed, een favoriet bot of laat de radio aanstaan. Leer hem van jongs af aan op verschillende plaatsen alleen te zijn. Compenseer de tijd dat je hond alleen is door hem veel aandacht en beweging te geven als je wel thuis bent.
    Blijft het ongewenst gedrag aanhouden, neem dan contact op met een gedragstherapeut.

    een veilige, eigen plek
    Een bench is een echte aanrader als je een hond hebt. Een bench is een overdekte mand met een deurtje er in. Ze zijn er in alle soorten en maten. Voor veel honden is de bench een veilige plek in huis. Heeft je hond jouw kleden, meubels en de bedrading ontdekt, dan kan de bench een uitkomst zijn. Je kunt de bench ook meenemen als je op reis gaat. Je kunt de hond er in vervoeren en bij logeerpartijen kan hij er in slapen.
    Naast een bench heeft je hond ook een eigen ligplaats nodig, bijvoorbeeld een mand, kussen of kleed. Pups wennen snel aan een aangewezen ligplaats, oudere honden kiezen zo’n plaats graag zelf uit. De ligplaats moet in ieder geval rustig en ruim zijn. De hond kan schuimrubber en rieten manden kapot bijten; kies voor hardnekkige slopers liever een kunststof mand. Zorg ervoor dat kinderen de hond niet storen als hij in zijn mand ligt.

    vermijd overlast voor anderen
    Iedere hondeneigenaar moet proberen om overlast te voorkomen. Een gehoorzaamheidscursus of andere training is een goede start. Toch gaat het wel eens fout. Verzeker daarom je hond mee in je Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering. Veroorzaakt jouw hond onverhoopt schade bij een derde, dan vergoedt de verzekering deze schade. Kijk wel goed welke calamiteiten onder welke omstandigheden zijn verzekerd en of dit geldt voor één hond of ook voor meerdere.

    op cursus met je hond
    Wij raden iedere nieuwe hondeneigenaar aan om een puppycursus te volgen. Dit helpt je bij de opvoeding van je hond. Je leert in groepsverband het gedrag van je hond te corrigeren waar nodig. Voor een puppycursus kun je terecht bij een bij de Raad van Beheer aangesloten kynologenclub.
    Bij de kynologenclubs kun ook terecht voor vervolgopleidingen zoals Gehoorzame Hond. Wist je dat je bij de kynologenclub ook terecht kunt om actief met je hond te sporten?
    hulp bij de opvoeding
    Soms kun je wel wat hulp bij de opvoeding gebruiken. Ook hiervoor kun je terecht bij een kynologenclub. De instructeur kent jou en je hond en kan jouw situatie het beste beoordelen. Hij kan je bijvoorbeeld tips geven hoe je je hond zelfstandiger kunt maken, zodat hij beter alleen kan zijn en beter functioneert in zijn omgeving. Maar hij kan je ook doorverwijzen naar andere deskundigen als dat nodig is.
    PUPPYCURSUS MET JE HOND
    Natuurlijk kun je in een boek lezen hoe je een pup moet opvoeden, maar het is veel leuker om naar een puppycursus te gaan. Bovendien heeft dat een aantal voordelen.


    Waarom een puppycursus volgen?
    Tijdens een puppycursus kan je hondje kennismaken met pups van andere rassen: een Bouvier-pup is nu eenmaal groter en "lomper" dan een Pekingees-pup. Op deze manier leren de honden met elkaar omgaan zonder dat er onbedoeld de brute kracht van volwassen honden aan te pas komt. Daarnaast kun je op de puppycursus met andere eigenaren ervaringen uitwisselen.

    Op de puppycursus leer je hoe je spelenderwijs het jonge hondje een aantal basisvaardigheden kunt bijbrengen zoals zitten, liggen, komen, netjes meelopen zonder te trekken en tandjes laten zien.

    Puppycursus in je omgeving

    Verder kun je op de puppycursus alle vragen stellen die in de loop van de eerste weken bij je opkomen. Van dingen over de voeding, zindelijk maken, vernielzuchtig gedrag, alleen laten tot aan hoe lang de jonge hond per dag uitgelaten mag worden.
    Samen met de instructeur kun je vroegtijdig gedrag onderkennen dat later tot problemen zou kunnen leiden en dit met zachte hand in goede banen leiden.

    waar kan ik een puppycursus volgen?
    We adviseren om altijd een puppycursus te volgen. Je hond komt dan met andere pups in aanraking en het helpt jou bij de opvoeding van je pup. Je kunt hiervoor terecht bij een kynologenclub bij jou in de buurt.

     

  • Bron Raad van Beheer.

     

 

lhasa apso pup